‘PEE WEE’ en zijn Landrover type 88 lightweight

“’Marcel, we hebben je nodig!! Wil jij een verhaaltje schrijven over je Landrover en je manier van groene hobby beleven voor op de site van de Military Vehicle Friends?’ Luidde het whatsapp bericht van Yvo Rijsbergen aan mij.”

“Dus vandaar dat ik aftrap met dit artikel voor de site.”

“Mijn naam is Marcel Huijsing uit Delfgauw en ik ben in het bezit van een Landrover uit 1975, een zgn. 4×4 Landrover type 88 lightweight, gebruikt door het Nederlandse leger in de jaren 70/80.”

“In tegenstelling tot de vele techneuten onder de leden, die de techniek van de legervoertuigen prachtig vinden, is mijn reden voor de start van de groene hobby een heel andere……namelijk nostalgie.”

KENNISMAKING MET DE LANDROVER

“In 1986 moest ik mijn militaire dienstplicht vervullen en werd opgeroepen voor de chauffeursopleiding in Ossendrecht. Daar maakte ik kennis met de Landrover…de LARO.”

“Eerst dacht ik: “Wat is dit voor een tractor?”, maar gaandeweg kreeg ik plezier in het rijden van deze kleine vrachtauto van het Nederlandse leger.”

“Na de opleiding van 2 maanden en het behalen van mijn militaire rijbewijs, kreeg ik mijn eigen Landrover toegewezen in Harderwijk. Waar ik een jaar lang, de rest van mijn dienstplicht heb gereden bij het verzorgingspeleton van de 140 Rayon Verbindingscompagnie en gedurende de koude oorlog regelmatig naar de Lunerburgerheide in Duitsland reed voor de oefeningen dicht bij het IJzeren Gordijn.”

“PEE WEE werd mijn bijnaam in dienst en stond op mijn helm en voertuig…dat werd mijn geuzennaam.”

MIJN EIGEN LARO

“Na mijn diensttijd keek ik vaak met weemoed naar een Landrover als ik er een zag rijden en wilde dat ik er weer een stukje in zou kunnen rijden. Maar als ik een dergelijke auto zag staan en informeerde deze te koop was, wilde de eigenaar er nooit vanaf. Totdat ik in de zomer van 2015 bij ons in Delfgauw er een zag staan met een “TE KOOP” bordje erop. De koop was snel gemaakt. En in ongeveer 1 jaar heb ik hem opgeknapt in de staat waarin hij nu is…hoewel de jaren erna nog vele accessoires en verbeteringen zijn aangebracht.”

“Uiteraard inclusief mijn bijnaam PEE WEE, welke ook in 1986-87 op mijn voertuig stond.”

TECHNISCHE KANT

“Voor de techneuten onder ons toch wat technische informatie over dit voertuig;”

“Landrover type 88 lightweight. Bestemd voor het vervoeren van personen en uitrustingsstukken over verharde en onverharde wegen in het terrein. De motor is een viercilinder vloeistof gekoelde viertakt dieselmotor met kopkleppen. Het voertuig heeft 2 brandstofreservoirs van ongeveer 45 liter, die zich onder de zitplaats van de bestuurder en passagier bevinden. Met een keuzeschakelaar kan van de ene naar het andere reservoir worden overgeschakeld.  De spanning 24 Volt wordt gegeven door 2 in serie geschakelde batterijen. Deze bevinden zich onder de zwarte bak tussen de bestuurders-en passagiersplaats.”

Aktieradius +/- 600 km op de weg

Max. snelheid 100 km/h bij 2 wielaandrijving, 50 km/h bij 4 wielaandrijving

Kruissnelheid 70 km/h op de weg

Gewicht rijklaar 1525 kg

Laadgewicht 600 kg inclusief de bestuurder

“Nadat ik het voertuig had opgeknapt stond ik regelmatig met mijn zoon op oldtimershows in de buurt. Beiden in volledig uniform, omdat ik nog in het bezit was van mijn volledige PSU uit mijn diensttijd. Maar toch was dit niet wat ik wilde. Op die oldtimershows stonden vaak luxe dure auto’s en was die groene landrover eigenlijk een beetje een buitenbeentje.”

DE GROENE HOBBY

“Toen de Army Vehicle Club in Rijswijk op een evenement aanwezig was, ben ik eens gaan kijken en raakte ik in gesprek met Jan-Willem Dekker. Ik besloot lid te worden van die club en leerde zo ook Yvo Rijsbergen en Chris Jordaans kennen.”

“De beleving om met elkaar naar een evenement te gaan en een paar dagen met elkaar op te trekken is mij uitstekend bevallen. Veel lol onderling en veel gezelligheid. Een BBQ en kampvuurtje en sterke verhalen zijn eigenlijk altijd een standaard onderdeel van een dergelijk weekend.”

“Naast gezamenlijke rondritten is het natuurlijk prachtig om met het voertuig dat te doen waarvoor die eigenlijk gemaakt is…terreinrijden! De mogelijkheden hiervoor zijn in Nederland beperkt. Maar in Gouda reden wij al eens eerder op de motorcrossbaan. En onder het motto “vaak ben je te bang” zijn wij ook in Zeeland het strand al eens opgereden.”

“Helaas zijn veel evenementen in de Coronapandemie niet doorgegaan. Maar betere tijden komen eraan. Vanuit de vereniging Army Vehicle Club is door enthousiaste leden en oud-leden de stichting Military Vehicle Friends opgericht, met het doel laagdrempeliger leuke gezamenlijke evenementen te organiseren. Ik ben benieuwd wat voor leuks ons het komende seizoen te wachten staat!”

Met ‘groene’ groet,

Marcel Huijsing

  • Heb jij interesse om in de volgende editie van Friend & Vehicle te komen? Stuur dan een mail met jouw verhaal + foto’s naar: friend.vehicle@outlook.com
logo
logo